
Rejeneratif biyoloji, sürekli gelişmekte olan tıp alanının çağ atlaması için çok önemli rol oynayan bir bilim dalıdır. Bir insan hayatı boyunca çeşitli yaralanmalara maruz kalmaktadır. ve yaralanmalar sonucu vücudun hasar gördüğü organı (örnek olarak deri) yenilemesine rejeneratif kabiliyet yardımcı olur. bu kabiliyetin bizim farketmeden kapattığı yaralar da mevcuttur. Ve bu kabiliyete insanlar, bakteriler ve neredeyse tüm türler belirli ölçülerde sahiptirler.
Rejeneratif Kelimesi Nedir ?
Rejeneratıif kelimesi. Rejenerasyon ise, kaybedilen veya zarar gören hücre, doku veya organın kendini yenileyebilme ya da yeniden üretebilme özelliğidir.
Sürekli olarak bilim sayesinde rejenerasyonu tüm detaylarıyla inceleyen bilim dalı olarak rejeneratif biyoloji bizlerle buluştu.
İnsanlarda Rejenerasyon
Vücudumuzda da rejeneratif kabiliyet doku ve organ bütünlüğünün seçiminde mevcuttur. zarar görecek organ ve dokular ile ilgili sürelerde kendini onarabilmektedir ve yeniden kullanılabilmektedir. örnek olarak 5 günde bir kendini yenileyen ince bağırsağımızın epitel dokusudur. buna da insanlarda rejenerasyon denebilir.
Rejeneratif Tıp
Rejeneratif tıbbın amacı organ nakline ihtiyaç duymadan insan vücudunda eksik organları yapay organlar ile gidermektir. tekniğin asıl amaçlı bazı organ nakli için gerekli organ bulunsa dahi olsa iyileşmesi mümkün olamayabiliyor. vücudun kalbi reddetme o lasılığı yüksek olduğu için organ nakli tedavisi yetersiz kalıyor. bu durumda rejeneratif tıp incelemelerinde giriyor.
Doku Mühendisliği Ve Rejeneratif Tıp Programı
Rejeneratif Tıp, kök hücreleri ve bunların etkisinin vücudu hasarlanmış hücre, doku ve organlarını kendi kendine yenileyebilme etkisinde inceleyen bilim dalıdır. doku mühendisliği ve rejeneratif tıp, genel olarak kök hücre ve biyomateryaller kullanarak hastalara nakledilmek üzere yapay doku ve organların oluşturulmasını amaçlayan bilim dalıdır.
3 Boyutlu Biyoyazıcı
Organ yetmezliği ve ihtiyaç duyulan. oysaki gerekiyor zaman organ nakil sırası gelmiyorum. hızla tasarlamak doku mühendisliği, yapay organ teknolojisini geliştirmek için çalışmaktadır. burada ise 3 boyutlu biyoyazıcılar açısından girerler. beden modellerinde biyoyazıcılarda gerçeği dönüştürülebilmektedir.
Makalelerini beğenerek okuyorum, site görünümünü değiştirmene sevindim daha iyi olmuş. başarılar 🙂